2. helmikuuta 2008

Näillä mennään

Eteläänkin tuli lunta. Hiihtämään on päässyt jo melkein kaksi päivää. Sainpa sentään hiihdettyä pari kovaa vetotreeniä "luulot pois  -suksillani". Kyseessä Karhun puolustusvoimille vuonna 1977 tekemät vihreäpohjaiset hiihtimet, joiden ei ole lmeisesti tarkoituskaan luistaa mihinkään.Kärsimyksen maksimoimiseksi suksiin on kiinnitetty ns. nato-siteet, jotka painavat enemmän kuin kotimaiset vastaavat ja ovat muutenkin aivan paskat. Laitoin hiihtimiin lumenlaadusta johtuen voidelaatikon pohjalta löytyneen, kahdeksankymmentäluvulla tehdyn lilan liisterin. Kyseessä ei siis ollut hiihtotreeni ennenkuin alla alkoi olla märkä, harmaan värinen laduntapainen, jolla luistaa melkein mikä tahansa.  Harjoitteiden toteutuksessa hyödynsin vanhaa tuttua kilometrin mittaista, loivasti nousevaa metsätienpätkää kotini lähellä. Naapurissa asuva äijä tuli vastaan pyörätiellä, kun hölkäten kannoin suksiani kumikengät jalassa, matkalle osuvan pörätiepätkän kohdalla; Oli siinä molemmilla pokassa pitämistä- räntää tuli vaakana vasten kasvoja ja maassa lunta melkein viisi senttiä.  
 
Nyt tullut lumi on rakenteeltaan suunnilleen samanlaista kuin Strynissä heinäkuussa, joten vertaaminen Pudasjärven metrin syvyiseen puuteriin ei ole kummallekaan laadulle reilua. Toinen sopii kesälasketteluun ja toinen umpihankihiihtoon. Harmi tietysti harjoituksiaan jyystävälle harrastajalle, että joutuu sopeuttamaan nahkansa tähän vallitsevaan paskakeliin.
 
Toivoa sopii, että nyt tullut lumi säilyy edes tulevan viikon alkupäiviin,että ennätän testata varsinaiset kisasukset.
Lähden reissuun Järvisen 260 pitkillä voideltavilla eräsuksilla. Voideltaviin Järvisiin olen luottanut aina, mm. kaukopartiohiihdossa 300 km / 45h hiihtäessäni. Teen suksiin grafiittipohjustuksen ja voitelun kilpavoiteilla. Toimivat kuten kisasukset, jos vaan alla on oikeasti jalkava pari, ja kintereet kestävät kumikenkä - eräsuksi yhdistelmän painon. Pitopohjapinnat sopivat lähinnä hiontaharjoitteiden kohteiksi. Kone käyniin ja suomut pois - ei niitä ole hiihtämistä varten tehty.
Jalkineina käytän Nokian kevyimpiä mahdollisia huopavuorisaappaita. Ne sopivat omaan jalkaani kahden sukan ja pohjallisen kanssa. Siteet ovat perinteiset kuusamon uistimen Karhulta kopioimat ja sauvat Exelin T5:t.
 
Porukkamme lähtee matkaan kevyimmällä mahdollisella varustuksella. Jokaisella on päällään sa- lumipuku, jonka alla on hieman hiihtäjän mieltymyksen mukainen varustus. Yleisin lienee tuhti urheilukerrasto. Itse arvostan alakerrassa paksumpia mikrofleece trikoohousuja ja takin alla kahta päällekäin puettua uheilukerrastopaitaa. Päässä NorthFacen tyhmän näköinen korvalappu - windstopper hattu ja käsissä ohuet hiihtohanskat. Varalla on gore kuorihanskat, jotka voi vetää lämmikkeeksi hiihtohanskojen päälle. Varavaatteina on mukana kerrastopaita ja mahdollisimman kevyt fleece-takki. Jos tulee kova pakkanen (= yli -20) otan fleecen tilalle taukotakin.
Ruokapuolta on mukana  kevyenlaisesti. Lauantaipäivän ateriat koostuvat hiihdon aikana voileivistä ja Gutzy- patukoista, joita syödään juomataukojen yhteydessä suorituskyvyn ylläpitämiseksi. Pelkkä voileipä ei tämänkaltaisessa urheilusuorituksessa riitä, kulutus on melkomoista, kun hiihdetään kohtuulliseen tahtiin 12 tuntia - tai vähän kauemmin - ja seuraavanakin päivänä pitäisi vielä jaksaa. Iltaa varten olen varannut kaksi pussia valmisaterioita, joihin ei tarvitse lisätä muuta kuin kuumaa vettä. Lusikka pitää muistaa ottaa mukaan, ettei kurjuus maksimoidu ihan kaikessa kauheudessaan. Keittoastioita on mukana ryhmää kohti vain yksi, siinä porisee koko illan lumesta sulatettu vesi, josta kukin kokkailee omat eväänsä ja juomansa.
Aamuksi riittävät Gutzyn patukat ja edellisiltana keitetty urheilujuoma. Gutzyn patukat toimivat siksi, että ne eivät jäädy kuten useimmat ulkomailla valmistetut kilpailijansa, hampaat säilyvät ehjinä kotiin saakka ja voittajan on helpompi hymyillä. Juomapuolella luotan lauantai-iltaan asti juomareppuun, jonka letku on eristetty. Juomana tietenkin Gutzyn juomat. Aamua (ja juomajärjestelmän jäätymistä) varten mukana on juomapullo.
Jotta nukkuminenkin onnistuisi, mukana on mahdollisimman kevyt makuupussi. Mukaan lähtevä pussi täytyy katsoa kelien mukaan. Jos Pudasjärvelle luvataan -10 pakkasta niin pärjää -5 pussilla, jos taas pakkasta on -30 niin pärjään -15 pussilla. Makuualustana toimii puolitoista kesäalustaa - eli lantion ja ylävartalon alle tulee kaksi kesäalustaa, jalat pärjätköön vähemmällä.  
Majoitus tapahtuu laavussa ja vieruskaverin läheisyys lämmittää. Tulenkin saa tehdä ja sitä varten mukana on puiden pienimiseen kirves ja saha. Näiden lisäksi mukaan otetaan ensiapuvehkeet, varaside ja  -sauva.
 
Pudasjärveä kohti lähdetään perjantaina, paikanpäällä on kuulemma metri luonnonlunta. Hiihtämään päässeet joukkueet ovat ilman muuta hyötyneet harjoituskilometreistään Meillä ei ole turhia maileja takanamme, mutta mukaan mennään. Suomen sotilas- aikakausilehti tulee saamaan taas vastineen panostukselleen.
Joukkue on aina tavoitellut kärkisijoituksia - niin nytkin - kaikesta huolimatta.  
Paikan päällä nähdään mihin meidän joukkueemme luovuuteen pakotettu harjoittelu riittää - voi kun edes joskus pääsisi hiihtämään.  
JanneK

Ei kommentteja: